Teka BB

 

 

Terug naar oude centrales overzicht / Back to old exchanges


Vorige / Back          Volgende / NextBinnenzijde Teka BB (foto Rene Kroon) Achterzijde


 

Rek met kiezers
Achterzijde kiezers


 

Bedradingsbundel
Diverse relais


 

Diverse relais Kiezers van dichtbij.


 

Uiterlijk Teka voeding. Binnenzijde Teka voeding.


 

Bedieningstoestel Teka BB type 1950 (nog te reviseren) Aansluitkast bedieningstoestel Teka BB.            Klemmenstrook bedieningstoestel Teka BB.


 

Bedieningstoestel Teka BB type 1960 (nog te reviseren) Aansluitkast bedieningstoestel Teka BB.            Klemmernstrook bedieningstoestel Teka BB.


 

De Teka is de eerste serie automatische telefooncentrale van na de oorlog.

Teka staat voor Telefooninrichting voor kleine automatische installaties en in het Duits voor Telefon klein anlage.

De centrales zijn ontwikkeld vanaf 1936 maar goed in produktie gekomen na de tweede wereldoorlog.

De centrale apparatuur bestaat uit een stalen rek met kap waarin een draaibaar  apparatuurraam is gemonteerd met de diverse organen.

Op de achterplaat zit een interne hoofdverdeler met meerdere soldeerstroken.

Het is een centrale die volledig relais gestuurd is.

De Teka serie is in de volgende uitvoeringen gemaakt:

Teka A: Is een 24V= automaat met standaard een capaciteit van 4 netlijnen, 4 huisorganen en 27 lijnstroomlopen.  Deze automaat had een mechanisch systeem om de kies- en bezettoon op te wekken en de wekspanning te creŽren..

Teka B: Is een 24V= automaat met standaard een capaciteit van 2 netlijnen, 3 huisorganen en 27 lijnstroomlopen.  Deze automaat had een mechanisch systeem om de kies- en bezettoon op te wekken en de wekspanning te creŽren.

Teka BB: Is een 24V= automaat met een capaciteit van 2 netlijnen, 2 huisorganen en 9 lijnstroomlopen. Deze automaat had een mechanisch systeem om de kies- en bezettoon op te wekken en de wekspanning te creŽren. 

Teka BC: Is een 24V= automaat met standaard een capaciteit van 2 netlijnen, 2 huisorganen en 18 lijnstroomlopen, en was uit te breiden tot 3 netlijnen, 3 huisorganen en 27 lijnstroomlopen.  Deze automaat had een mechanisch systeem om de kies- en bezettoon op te wekken en de wekspanning te creŽren.

Teka C: Is een 24V= automaat met een capaciteit van 4 netlijnen, 4 huisorganen en 27 lijnstroomlopen. Deze automaat had een mechanisch systeem om de kies- en bezettoon op te wekken en de wekspanning te creŽren.

Teka CC: Is een 24V= automaat met een capaciteit van 5 netlijnen, 4 of 5 huisorganen en 27 lijnstroomlopen. Deze automaat had een electronische schakeling voor de kies en de bezettoon. Het is de enige automaat met een electronische 25 Hz belstroom generator wat de telefoon elegant laat rinkelen.

Teka D: Is een 24V= automaat en werd geplaatst in een rek met een standaardcapaciteit van 7 netlijnen, 5 huisorganen en 27 lijnstroomlopen. Deze automaat had een mechanische schakeling voor de kies en de bezettoon. 

Teka E: Is een 24V= automaat en werd geplaatst als 2 rekken met een standaardcapaciteit van 5 netlijnen, 6 huisorganen en 46 lijnstroomlopen. Deze automaat had een mechanische schakeling voor de kies en de bezettoon. 

Teka F: Is een 24V= automaat en werd geplaatst in een aantal rekken met een standaardcapaciteit van 5 netlijnen, 6 huisorganen en 46 lijnstroomlopen. Bij uitbreiding werd de totaalcapaciteit 10 netlijnen, 12 huisorganen en 92 lijnstroomlopen. Deze automaat had een mechanische schakeling voor de kies en de bezettoon. 

Ik dank Renť Kroon uit Amsterdam voor de informatie over de verschillende uitvoeringen van de Teka serie.

 Technische gegevens: 

Toestellen:

Netlijnen:

Bedieningstoestellen:

Systeemtoestellen:

Besturing:

PC Sotware:


9

2

1

Geen

Relaisgestuurd

Geen

 


Collectiegegevens: Aanwezig in collectie:

Werkend:

Reserve onderdelen:

Documentatie:

Folder:

Capaciteit in museum: 

 

ja

ja

ja

ja

Nee

9 toestellen en 2 netlijnen en een bedieningstoestel type 1950Vorige / Back          Volgende / Next

Terug naar oude centrales overzicht / Back to old exchanges

Reageer / Feedback

Copyright © 2004-2015 Stichting Telefoniemuseum Nederland. Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 07-04-2015.